HTML

Liberálfasizmus

Mindenkinek, aki nem tud mit kezdeni ezzel a fogalommal, ajánlom Jonah Goldberg könyvét! 

http://goo.gl/vRj1Zj  

Friss topikok

  • Potyka Kálmán: Ő a mi Alexis Tsipras-unk. Csak kimaradt a "nagy ellenállás" rész és egyből a "számla behajtása" r... (2015.07.14. 20:46) Egyes politikusok illúzióiról
  • bölcsészmérnök: @klacus: Az adósságelengedés jó megoldás lehet, ha közben lehetetlenné teszik a politikusok számár... (2015.06.01. 16:28) Thomas Piketty
  • Blogger Géza: @Antsici: Egy tanulmányból idéztem. Ahogy a HVG is. Egy szóval nem mondtam, kivel vagy mivel ért e... (2014.10.24. 11:23) A balliberális ellenzék agóniája
  • Mr. Rustical: @gázóra ellenőr: Történetesen igen, a gyengébb forint segít a gazdasági növekedésben. Talán nem tű... (2014.09.18. 15:20) A balliberális ellenzék vaksága
  • bölcsészmérnök: A liberálfasiszták véleményvezérei egytől egyig kommunista gyökerűek és egyben a holokauszt-ipar m... (2014.08.25. 15:17) Kertész Imre

Thomas Piketty

2015.02.16. 10:55 bölcsészmérnök

Lehet, hogy itthon kevesen hallottak még Thomas Piketty-ről a francia közgazdászról és egyetemi tanárról, a „Capital in the Twenty-First Century” című könyv szerzőjéről. Nem lehet ezt felróni senkinek, hiszen a hazai média néhány kivételtől eltekintve mélyen hallgat róla. Az igazi probléma az, hogy a hazai baloldal is hallgat róla. Persze elég beszédes ez a hallgatás, mert a baloldali oligarchák számára semmi jó nem származhat a Thomas Piketty által felvetett problémák baloldali válaszaiból.

Piketty a könyvében azt állítja, hogy a vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek növekedése strukturális okokra vezethető vissza. A fejlett országokban a tőke hozama tartósan nagyobb, mint a gazdasági növekedés üteme. Ez a folyamat idővel hatalmas vagyoni egyenlőtlenségeket okoz a társadalomban. Azon túl, hogy a természeti törvényekkel ellentétes, hogy több nagyságrendnyi különbség legyen ember és ember között, még a gazdaság fejlődése szempontjából is káros ez a folyamat, hiszen akiknek már mindenük megvan, azok nem fognak többet fogyasztani, a szegények pedig, akik a fogyasztás generálói lehetnének, nem tudnak többet fogyasztani, mert nincs miből, pedig a középosztály nélkül nem lehetséges tartós gazdasági növekedés és stabilitás.

Ha a baloldal nem önmagával és az egymással való leszámolással lenne elfoglalva, akkor esetleg jutna ideje a Piketty által felvetett problémákat átgondolni és a hazai viszonyokra adaptálni.  

Ez persze csak egy naiv felvetés, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a hazai baloldaltól mi sem áll távolabb, mint a valódi baloldali gondolat, az elesett és reménytelen helyzetben élő kisemberek képviselete.  

5 komment

Címkék: Thomas Piketty

A bejegyzés trackback címe:

https://mszptemeto.blog.hu/api/trackback/id/tr577179643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.16. 11:19:36

A magyar ballibek ilyen fideszes ízű könyveket nem olvasnak.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.02.16. 11:38:32

@maxval bircaman szerkesztő: Ez csak azt bizonyítja, hogy a hazai ballibnek semmi köze a baloldalhoz!

klacus 2015.05.25. 20:07:34

Jó kérdés, hogy mi a megoldás?
Töröljük az adósságot?
Osszuk újra a lét?
Összeomlás nélkűl egyik sem megy. A reform pedíg szitokszó. Valami olyasmit jelent, hogy nem történik semmi. Olyan bölcselet, minthogy:
"A történelem mindig megismétli önmagát, és megint minden drágább lesz minden"

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.06.01. 16:28:07

@klacus: Az adósságelengedés jó megoldás lehet, ha közben lehetetlenné teszik a politikusok számára az adósság újratermelését.
Hatalmas képmutatás, ami jelenleg az EU-ban folyik, mert mindenki tudja, hogy a görög, az olasz, vagy a portugál államadósság visszafizethetetlen, mégis mindenki úgy tesz, mintha a megszorítások jelentenék a megoldást az adósságproblémára.
Véleményem szerint, ha nem lesz adósságelengedés, akkor jönnek az államcsődök.
süti beállítások módosítása